Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Спецзвено ще разследва приоритетно организаторите на мрежите за трафик на хора

| обновено на 08.09.15 в 12:49
Снимка: БГНЕС

След среща при премиера Бойко Борисов е формулирана българската позиция по разрастващата се бежански криза в Европейския съюз. България ще излезе с редица предложения за законодателни промени на общоевропейско ниво, както и промени във вътрешното законодателство, свързани с трафикантите на хора.

Въпреки че България е най-прякото трасе на бежанските потоци от Турция към Централна Европа, към момента не се допускат неконтролирани от държавата притоци на хора. Натискът върху страната ни е нараснал четирикратно от началото на годината, а за мерките за борба с трафикантите информира вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Полагаме усилия да продължим добрия диалог с Турция и съседните държави, работи се за реализиране на договореностите, очакваме ратифициране на подписаното тристранно споразумение от Турция и Гърция, заяви Бъчварова, която заедно с Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Даниел Митов обяви позицията на правителството по темата за бежанската криза.

Бъчварова добави, че в Народното събрание е внесено предложение за повишаване на наказателните мерки срещу каналджийството и трафика на хора.

Ще настояваме за синхронизиране на националните законодателства в Европейския съюз (ЕС) и за създаване на обща европейска прокуратура. Създава се специализирано звено между МВР и прокуратурата, което ще разследва приоритетно организаторите на мрежите за трафик на хора. България приветства усилията и мерките за справяне с бежанските потоци. ЕС трябва да намери решение, което да доведе до спиране на конфликтите, които застрашават живота на тези граждани. Решението на проблема трябва да се търси най-близо до мястото, където той е възникнал, подчерта Бъчварова.

България приветства също така новата обща европейска политика за прием и разпределение на бежанци. Лансира се идеята за изграждане на регистрационни центрове, но те не бива да бъдат само на територията на Гърция и Италия, но и в трети страни, близки до конфликтите, поясни министърът на външните работи Даниел Митов.

Бежански центрове в трети държави, които практически да се грижат за това да има подходящи условия за хора, които бягат от войната, но това трябва да стане на територията на трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС. И, естествено, съставяне на единен списък за трети - сигурни, което в крайна сметка да осигури връщането на тези хора.

Вицепремиерът Ивайло Калфин настоява да се прави разлика между бежанци от военните конфликти и икономическите мигранти като първите се ползват с приоритет:

Тези, които са прокудени от война, от тероризъм, действително, Европа, ценностите ни и международното право, ни задължават ние да ги приемем. В същото време, икономически имигранти, няма как в тази ситуация на свръх напрежение в цяла Европа, те да бъдат приемани с приоритет, така че - ние държим и на приоритизиране този списък със сигурни страни, приоритизиране на тези, които биха могли да получават в този, отново казвам, момент на много силен натиск, статут на бежанци в Европа.

България ще настоява за унифицирани молби за международна закрила и въвеждане на единен статут на бежанец за целия ЕС, гласи позицията.

Трябва да признаем, че опитите да се намери добре работещо европейско решение за бежанците не дават задоволителен резултат, отбеляза Румяна Бъчварова и допълни, че трябва да се потърсят нови и ефективни решения.

Позицията на България е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата ни солидарност. Предложението за разпределение на бежанците във всички държави - членки отразява принципа на солидарност. Все още има обстоятелства, които трябва да намерят отражение в начина на разпределение. Той трябва да бъде максимално справедлив. България вече заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци. Трябва да се определят условията на заселване на бежанците за тяхното дългосрочно пребиваване, а когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури тяхното връщане.

Подробности по принципната позиция на правителството, огласена само с изявления, ще бъдат направени в следващите дни, когато ще има повече конкретика, обеща Румяна Бъчварова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна