Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници и пациентски организации излязоха срещу лимитите и “насилственото сливане"

Общата декларация е подкрепена и от Българския лекарски съюз

Снимка: БГНЕС

Пациентски организации и ръководства на частни и общински болници, както и Българският лекарски съюз, се обединиха в обща декларация срещу въвеждането на лимити за лечебните заведения и “насилственото им сливане“. До края на деня декларацията ще бъде внесена във всички държавни институции.

Частните болници обявиха готовност да заведат съдебни дела срещу държавата за въвеждането на лимити за болниците, заяви и доктор Явор Дренски, изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София":

Очевидно не се обръща достатъчно внимание на проблемите, които са свързани с финансирането в системата и към настоящия момент най-наболелият проблем са лимитите и  предстоят съдебни дела във връзка с тях.

Ще изчакаме да видим за Здравната карта и как точно смятат те да я приложат и калкулират по отношение на лечебни заведения и лекарите и ако не е достатъчно обективно, тогава вече ще атакуваме и нея, подчерта доктор Дренски и обясни, че Здравната карта ще се опита да регулира и да покаже необходимостта от лечебни заведения, както и необходимостта от специалисти за дадена област въз основа на потреблението. Но хубавите неща свършват до тук, защото това би трябвало да бъде направено на абсолютно обективен механизъм.

Изключително голяма е опасността Здравната карта да се превърне в инструмент за прокарване на различни интереси и използвайки я, те ще се опитат да ограничат или да селектират договорите на лечебните заведения с Националната осигурителна каса
, допълни изпълнителният директор на ТОКУДА.

Пред нас са поставени финансови лимити и пациентите много често незнаят за тях, поясни доктор Кети Манолова, управител на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък:


Не трябва да съществува финансова пречка между лекари и пациенти, защото когато са болни хората, те не питат дали болниците имат лимити. Пациентът иска да знае къде може да намери медицинска помощ, когато се нуждае от нея.

Според доктор Манолова, трябва да има реформа, както и много стриктен контрол, както и трябва да се посочват точно хората, които са извън правилата.

Винаги ще има пациенти, нуждаещи се от лекари и медицински грижи и ние сме хората, които носим отговорността това да се случи, подчерта още доктор Манолова.

Спира се възможността българския гражданин да стигне до адекватна медицина, обяви Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум:

Получаваме обаждане за невъзможността на българските пациенти  да стигнат до лечение, защото имат лимити болниците и изявленията на министър , който и да е и от която й да е партия, че всичко ще се промени, ама някога, ми звучно точно като "В крайна сметка  тате ще ми купи колело, ама друг път".

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна