Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Идат порои и наводнения в седем области", предупреждава "24 часа". "Интензивни валежи предимно се очакват днес и утре в Южна България. Обилно ще вали в  Пловдив, Смолян, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора и Пазарджик. Там ще паднат до 20-30 литра на квадратен метър. Рила, Горнотракийската низина източно от Пловдив и Родопите ще са с най-много проливни валежи, но такива ще има в района на Средна гора.“, допълва вестникът.

"24 часа" пише и за потопа в Плевен. "Полицай е спасил жена, отнесена от буйната вода под кола при поройния дъжд. Проливният дъжд и кратка градушка потопиха града и превърнаха улиците му в реки. Ураганният вятър със скорост 122 километра в час изпочупи клоните на повече от двайсет дървета.“

"Българин рискува живота си, за да спаси италианки от пожар", пише "Стандарт". "Героят е 36-годишният Иван Николов, а историята за неговата саможертва разказа вестник "Стампа". Екшънът се разиграл в петък в италианския град Вогера, област Ломбардия. Пожарът лумнал в жилищната сграда, в която живеел Иван. Въпреки реалната опасност за живота му, младият българин не се поколебал и се хвърлил в пламъците, за да спаси своите съседки. Първият път той влязъл в горящата сграда и изнесъл навън 83-годишна пенсионерка. След като бабата била в безопасност, Николов се върнал и за втори път се хвърлил в огъня, за да изнесе на ръце и друга възрастна жена. Благодарение на смелия българин пожарът се разминал без жертви. В огненаната стихия са пострадали 13 души", пише "Стандарт".

"Труд" извежда на преден план предупреждението на руската самолетостроителна корпорация МиГ, че Полша няма право да ремонтира българските изтребители, независимо от постигнатата договорка с България. Руснаците искат милион и петдесет хиляди евро за ремонта на един двигател, а според министъра на отбраната Николай Ненчев стойността на ремонтите в Полша ще е с 30% по-ниска, сочи "Труд".

Софийският градски съд регистрира религиозна общност, наречена "Обединени езически вероизповедания". Сред учредителите на драматургът Христо Бойчев и актьорът Тончо Токмакчиев, съобщава "Труд". Вестникът обяснява, че вероизповеданието е било учредено като отговор на опитите за прокарването на закон, с който Българската православна църква и Главното мюфтийство щяха да получат право на собственост върху храмове и паметници на културата-музеи, които някога са били джамии, преди това - православни църкви, а още по-рано - езически светилища. Според "езичниците" Светият синод няма право на църквите в Плиска и Преслав, защото иска да комерсиализира историята.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна