Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Гълъбов: Възможно е предоговаряне на позициите между ГЕРБ и реформаторите

Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

За пореден път местните избори не са фокусирани, няма смислено отношение на българския политически елит към местната власт, коментира в предаването "Преди всички" политологът Антоний Гълъбов:
 

За момента единствената тема, по която нещо върви като предизборни дебати, е свързана с реализирането на европейските средства. /…/ Начинът, по който се планират тези програми, до голяма степен не отговаря на местните потребности. Точно затова имаме странно реализирани проекти – малки общини, които реализират спортни съоръжения, при положение че имат много по-важни цели, по-големи общини, в които се реализира какво ли не. Няма цялостна национална политика, която да насърчи развитието на местната власт. Това е много тежка диагноза за качеството на управление на България.

Антоний Гълъбов коментира и кризата с отбранителния сектор и липсата на достатъчно средства за съществуването на българските военновъздушни сили: 

Бюджетът на българската армия се намира под санитарния си минимум и няма елементарна политическа воля поне да бъде достигнато онова ниво, в което армията да бъде поддържана в сегашното си състояние. Очевидно е, че политическа воля за обновяване на въоръжението, за промяна на доставчика, за излизане от зависимостта от Русия не се генерира в Народното събрание. Вместо това виждаме разрастване на проруската пропаганда, особено откакто Русия влезе във война.

Няма съмнение, че отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок са трудни, посочи политологът в контекста на проблемите в армията и соченето като основен виновник за това на настоящия министър:

Според мен след местните избори, когато се види реалното тегло на всяка една от двете политически формации, ще настъпи някакъв момент за ново предоговаряне на позиции.

Цялото интервю с Антоний Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна