Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандски турист е в критично състояние в Гърция със съмнения за холера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съмнения за холера на остров Кос. Холандски турист е в критично състояние. Министерството на здравеопазването изпрати екип от специалисти, за да проверят дали има и други заразени на острова.

Пациентът има всички симптоми на болестта, но се очакват резултатите от изследванията в специализираната лаборатория в град Лариса, заяви Танасис Гянопулос от Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания. По информация на лекарския екип, пациентът е в критично състояние.

Седемдесетгодишният холандски гражданин, който почивал на остров Кос, първоначално е бил приет в местната болница със съмнение за натравяне. Положението му се влошило много бързо въпреки терапията. След това болният е транспортиран в специализирана клиника в Атина. Трансферът е извършен с частен самолет, в който пациентът не е бил в контакт с други лица.

На остров Кос изпратиха спешно екип от специалисти, за да проучат дали има и други случаи на зараза.

Властите са се свързали с всички, пътували с пациента до Гърция, както и с хората, контактували с него на остров Кос. Взети са им кръвни проби за изследвания.

От организацията “Лекари без граници“, които оказват медицинска помощ на бежанците на остров Кос, съобщиха, че няма сред тях пациент с подобни симптоми.

Резултатите от специализираните изследвания на холандеца се очакват следващата седмица, но лекари предполагат, че е зараза от атипичен холерен вибрион.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна