Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Генов: На България ѝ е нужен 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй“

На България ѝ трябва 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Седми блок, заедно с Пети и Шести блок, ще бъде изключително конкурентен на регионалния пазар и това е най-лесният начин ние да инвестираме в още 60-80 години експлоатация на атомните централи в България. Няма значение дали този блок ще бъде американски или руски. Важното е да се изгражда нова мощност. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" инж. Иван Генов:

"Уестингхаус" представи меморандум и това споразумение, ако правителството беше преподписало, трябваше да започне работа по изясняване на въпросите, които премиерът Борисов поставя. Целта на меморандума беше започване на съвместна работа, намиране на финансиране, разрешение на ЕС за изграждане на мощности в България, лицензирането на тази мощност и етапите на строителството. Остават излишно похарчени пари за първите 4 договора, сключени по време на предното управление на Бойко Борисов за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Електроенергията не поскъпва драстично, коментира инж. Генов:

Основната причина за състоянието (на енергийния сектор – бел.ред.) е скъпата електроенергия, закупувана от ВЕИ-тата и двете американски централи. Тези въпроси, ако не се решат, непрекъснато ще имаме проблеми.

Интервюто на Петър Волгин с инж. Иван Генов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна