Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Балцерович: България трябва да спазва строга фискална дисциплина и ниски нива на дълга

България трябва да спазва строга фискална дисциплина и да удържи дълга си на ниски нива. Това препоръча в интервю за "Хоризонт" полският финансист проф. Лешек Балцерович:

Уповавайки се на статистическите данни, бих казал, че икономическата ситуация в България е логично добра. Трябва да обърна внимание върху дълга. Той расте доста бързо, но все още на едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това трябва да бъде запазено, защото винаги ниското ниво на задлъжнялост е по-добро от високото, а и в България има още една специална причина и тя се нарича "валутен борд". Валутният борд работи много добре във вашата страна, хората го харесват и са прави за това.

Именно за да се запази стабилността на валутния борд, е необходима фискална дисциплина. Международният валутен фонд направи няколко препоръки за необходими реформи и смятам, че те са правилни. Визирам основно например подобряването на бизнес климата. Нужен е радикален напредък по отношение на борбата с корупцията. Също така трябва да се направят редица реформи в съдебната система. Ако България иска да ускори икономическия си растеж и да върви рамо до рамо с развиващите се икономики, трябва да направи тези реформи. Ние в Полша също се нуждаем от редица реформи.

Проф. Лешек Балцерович обясни, че ако се погледнат процесите в страни като България, Германия и Полша, може би трябва да се увеличи пенсионната възраст:

Например в Германия хората се пенсионират на 67 години за двата пола. Доколкото знам, в България възрастта е доста по-ниска.

Според него влизането в еврозоната на България няма да има сериозно отражение върху икономиката ни:

България е почти в еврозоната, защото валутният борд е базиран на еврото. Това решение не е много важно. Може би е важно от политическа гледна точка, но от икономическа не. Вие имате стабилност на валутата и ниска инфлация. Валутният борд е много добре структуриран и трябва да го пазите. Ето защо искам отново да подчертая, че фискалната дисциплина е основният стожер на валутния борд.

Печатането на пари от която и да е централна банка не решава структурните проблеми на държави като Франция и Италия, смята Проф. Лешек Балцерович:

Те трябва да проведат реформи и е важно не само за тях, но и за цялата еврозона, тези реформи да бъдат завършени. Когато кажем "печатане на пари", в наши дни имаме предвид наистина "количествени улеснения". Това е масово печатане на пари, така че да се повлияе на пазарите. За тази група икономики, за която говорим а именно еврозоната, смятам, че колкото повече продължава тази политика, толкова по-лошо ще става положението.

Той прогнозира, че бежанската криза няма да нанесе силен удар на европейската икономика:

Има много повече други фактори. Бежанците са много повече политически въпрос, отколкото икономически. Освен това, ако европейските държави успеят да осигурят работа за бежанците и да ги интегрират, може дори да очакваме положителен ефект. Зависи от броя на бежанците. Германия възнамерява да приеме 800 000 души. Това наистина е много голям брой. Ще видим как ще се справи германската икономика с това. Вероятно другите държави няма да приемат толкова.

Коментарът на проф. Лешек Балцерович чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна