Първата група стандарти са утвърдени стандарти "Стара планина“ – 9 броя. Втори стандарт – кебапчета и кюфтета, третият за месна заготовка карначета и сурова наденица, варено-пушени малотрайни колбаси. Следващият е за месна заготовка за кайма от птиче месо, за месна заготовка за кебапчета и кюэтета от птиче месо. И последният е за варено и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо.
Към момента 69 месопреработвателни фирми са заявили, че ще произвеждат по стандарт „Стара планина“.
45 удостоверения са издадени за производство по БДС на млечни продукти. 87 фирми произвеждат хляб по стандарт "България“ и едва 5 фирми искат да произвеждат лютеница по утвърдения браншови стандарт, каза още д-р Методиев.
Според млекопреработвателя Симеон Присадашки храни по стандарт се произвеждат и сега, но част от тях са по-скъпи и малотрайни, затова няма интерес нито към производството, нито към купуването:
Няма голямо движение в тази насока. Знам, че при месото има отлив от стандарт „Стара планина“, защото той е обвързан с европейски рецепти и разработки.
Според Присадашки идеята за данък „вредни храни“ едва ли ще постигне желания ефект:
По принцип ние сме против аналоговите продукти, които заместват натуралните продукти и ние смятаме, че по-големият ефект ще бъде, ако не се налага толкова данък върху вредните храни, а натуралните храни се освободят от данък.
Млекопреработвателят смята, че новият данък ще увеличи сивият сектор:
За мен проблемът ще дойде оттам дали е обявено на етикета. Не знам доколко Агенцията по храните има капацитет да следи това нещо.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.