Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Депутатите ратифицираха текстове от Конвенцията за защита на правата на човека

| обновено на 20.11.15 в 11:11
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С тях Централната банка ще трябва да създаде и да поддържа електронна система за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените разпоредители. В системата ще се записват и наемателите на сейфове. Достъп до тази информация ще имат данъчните, специалните служби и съдът.

Народните представители ратифицираха и текстове от Конвенцията за защита на правата на човека, с които срокът за подготовка и подаване на жалба до Европейския съд в Страсбург се съкращава от шест на четири месеца. Янаки Стоилов от "БСП лява България", който принципно подкрепя текстовете, изтъкна:

За гражданите шест месеца е безспорно по-добър срок, защото изисква професионална подготовка на жалбата, която да се отправи до съда в Страсбург. В същото време тези дела се разглеждат дори по-бавно в повечето случаи, отколкото се осъществява националното правосъдие и с оглед на постигането на по-бързи резултати, може би косвено, скритата цел е да се намали и броят на входящите дела, този срок се предлага да бъде четири месеца.

В текстовете се предвижда още максималната възраст на съдиите в Европейския съд за правата на човека  да е 65 години, като част от делата ще се прехвърлят директно към т.нар. "Голяма камара", ако съдебните състави се отклонят от общоприетата практика.

Програмата на парламента предвижда и промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.
 

Редовният петъчен парламентарен контрол включва въпроси към вицепремиера Томислав Дончев и четирима министри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна