Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излишни неща в кадъра не трябва да има

БНР Новини

Едно от най-стойностните събития в българския културен живот през изминалата седмица беше приятелската среща в клуб „Перото“ на НДК, където писателят и киносценарист Георги Мишев прие поздравления за своя 80-годишен юбилей.
Георги Мишев е автор на много книги, сред които: „Осъмски разкази“, Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Произведено в провинцията“, „Патриархат“, „Мир на страха ни“… Негови са и сценариите на филми като „Момчето си отива“, „Вилна зона“, „Преброяване на дивите зайци“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и още много други. Те са толкова, че са напълно достатъчни, за да се направи цяла самостоятелна изложба от плакатите им.
Отдавна доста фрази, изречени от героите на писателя, са в най-масова употреба във всекидневния ни език.
Георги Мишев има широкото въздействие върху не едно поколение българи както от съвместната му творческа работа с кинорежисьорите Едуард Захариев, Иван Андонов и Людмил Кирков, така и като председател на Обществения комитет за екологична защита на Русе през 1988 година, когато за екология не беше нито модерно, нито здравословно дори да се говори. А картата на народен представител в Седмото Велико народно събрание не промени безпощадното чувство за хумор на разказвача Георги Мишев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна