Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин отмени забраната за работа на руски фирми в Иран по обогатяване на уран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отмени забраната руски фирми да работят в ирански обекти, занимаващи се с обогатяване на уран, предаде Франс прес. Това стана по време на посещението му в Иран, което започна днес. 

С декрет, подписан вчера, руският държавен глава разрешава на руски компании да работят заедно с ирански фирми в завода за обогатяване на уран "Фордо", както и да помогнат на Техеран да преструктурира своя реактор за тежка вода в Арак. Руските компании могат също така да извършват дейности, свързани с иранския износ на обогатен уран, в замяна на доставки от естествен уран за персийската страна, се казва в декрета.

Посещението си в Техеран Путин използва да разговаря с върховния лидер аятолах Али Хаменей и президента Хасан Рохани. Политическият акцент в Техеран е свързан със войната в Сирия. Путин поиска от президента Рохани и духовния лидер да намалят своето влияние върху президента Башар Асад и да не използват територията на близкоизточната държава за атаки срещу Израел.                                                                                                 

В същото време, стана ясно, че от днес започва и доставката на руските ракетни зенитни комплекси С300 за Иран. Министърът на отбраната на Ислямската република Хосейн Дехган, заяви че Техеран ще получи системата „земя- въздух“ до края на иранската годината т.е до 20 март.  В момента Москва обучава иранските военни, които ще работят със зенитните комплекси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна