Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Томев: Слабостите на проектобюджета за 2016 година са в социалната и в енергийната сфера

Снимка: БГНЕС
По отношение на данъчната система правителството провежда най-консервативната политика, защото не смее да промени нищо в данъчната ни система. Подобна система не съществува в нито една европейска страна. Това коментира пред "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания:

Аргументи от типа, че ниските данъци и плоският данък като цяло водят до по-високи данъчни проходи, абсолютно не се доказва в практиката. Нещата трябва да вървят в посока на стимулиране на потреблението, едновременно с промени в данъчната политика. Точно тези две промени биха довели до преодоляване на неравенствата. Успоредно и смело трябва да се върви към въвеждането на необлагаем минимум поне до размера на минималната работна заплата.

Той отправи критика към проектобюджета за 2016 година – както в качествено, така и в количествено измерение:

Не се забелязват промени във философията на съставянето на бюджета. Стръмната фискална консолидация, която е предвидена в рамките на следващите 3 години, не оставя почти никакво фискално пространство за повече социални политики и инвестиции в реалната икономика. В абсолютен размер има малко отделени средства за социални програми и дейности. Не се вижда приоритетно да са изведени тези сфери в самия бюджет. Заложеният икономически растеж от малко над 2% през следващите години е твърде обезпокоителен от гледна точка на възможностите за възстановяване на пазара на труда. Финансирането за активни мерки на пазара на труда е крайно недостатъчно. То трябва да бъде поне удвоено. Това е тенденция, отчетена за 4-та или 5-а година.

Планираните осигурителни проходи са подценени от гледна точка на ръста на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи. Могат да бъдат завишени съответно и разходите с над 150 млн. лева. Минималното обезщетение за безработица вече 4-5 години не е променяно, което е в разрез с правилото – обезщетенията за безработица да бъдат 60% от осигурителния доход. Протестите в сферата на културата са съвсем основателни.

Според Любен Томев в проектобюджета за 2016 година не се залагат мерки за оздравяване на енергийния сектор, а се разчита единствено на либерализирането на цените: Това е изключително важен структуроопределящ отрасъл. Няма политическа воля да се изведе енергийният сектор от огромната задлъжнялост.

Интервюто на Емилия Антова с Любен Томев чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна