Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Със свалянето на руския самолет Турция напомни за себе си

Снимка: БГНЕС

Със свалянето на руския самолет Турция се е опитала да напомни за себе си, защото развоят на събитията през последния месец сочи „изместване“ на Анкара като фактор за решаването на сирийската криза. Това каза в интервю за „Хоризонт“ проф. Нина Дюлгерова, историк, преподавател по международни отношения.


В предаването „12+3“ тя посочи, че всички вече явно коментират подкрепата на Москва като панацея за решаването на сирийския казус, а едно политическо решение с помощта на Русия противоречи на интересите на Турция и на Саудитска Арабия. Едно френско-руско споразумение за обединени усилия в Турция също не е в интересите на Анкара, допълни Дюлгерова. Проф. Дюлгерова коментира още, че нервите на военния и политически елит в Турция са обтегнати и в резултат се получава грешка, не необмислена, но не добре изиграна ситуация, каквато се получи със свалянето на руския бомбардировач.


Трябва да се запитаме защо Турция се превърна в център на събитията по сирийския казус, подчерта проф. Дюлгерова и припомни една от основните цели на Турция: да има зона, закрита за полети в Северна Сирия, за да може Анкара да контролира важния за нея кюрдски процес там. Зад сирийските кюрди застават и Москва, и Вашингтон, което създава сложна за Турция ситуация.
На форума във Виена не се реши най-важното – препъникамъкът, а именно съдбата на Башар Асад, което също притеснява Турция, продължи анализа си проф. Дюлгерова. Тя изтъкна, че парижките атентати са повишили независимата роля на Русия в Сирия и Близкия изток. 


Още за позицията на проф. Нина Дюлгерова – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна