Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Готев: България може да изпусне "златен шанс" при избора на генерален секретар на ООН

Имаме реален шанс България да получи този пост и има също така шанс да го проиграем. Виждам някои рискове България да изпусне златен шанс. Това заяви в предаването „12+3“ журналистът Георги Готев по повод предстоящия избор на нов генерален секретар на ООН. Той изтъкна, че исторически е време Източна Европа да има свой кандидат за този пост и прогнозира сериозна битка. Важното решение у нас предстои да се вземе в близките два месеца, посочи Готев. 

Кристалина Георгиева е разговаряла с Жан-Клод Юнкер  по въпроса за българската кандидатура за председател на ООН. Тя провежда много срещи с представители на ООН, което не е неин ресор и за запознатите това е знак, че тя води негласна кампания, продължи анализа си Георги Готев. Според него кой ще бъде българският кандидат, ще реши премиерът Бойко Борисов, но проблемът е в недостатъчната подкрепа за Ирина Бокова. Журналистът припомни за интервю на премиера по БНТ, в което той се изказа неопределено за кандидатурата на Бокова.

Бокова се справи два пъти с избора за поста в ЮНЕСКО, а това е огромно предимство, коментира още Готев. Много е важно кандидатът да има дипломатически опит, а Кристалина Георгиева няма такъв опит, въпреки своята известност и популярност тя се занимава с това да "раздава" пари. В същото време Бокова изнесе много тежки дипломатически битки и реши проблема с финансирането на ЮНЕСКО, когато имаше голяма бюджетна криза, посочи Георги Готев. Той напомни и факта, че Франция много държи генералният секретар на ООН да бъде франкофон. Кандидатите ще бъдат гледани под микроскоп, отбеляза анализаторът.

Цялото интервю с Георги Готев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени