Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев отказа намеса в изясняването на скандала "Янева – Ченалова"

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев няма да се намеси при изясняването на обстоятелствата около скандалните записи между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова.

Държавният глава отхвърли идеята да създаде комисия под своя егида, която да направи независима проверка по случая, за което го призова председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Плевнелиев разговаря с Панов на „Дондуков“ 2, а позицията на президента е, че силата на една държава се гради върху ясната система от правила, а не върху това високостоящите политици да разрешават всички спорове. 

По Конституция президентската институция е равноотдалечена от трите власти и това не означава възможност за държавния глава да изземе правомощия, на която и да е от властите. Президентът не може да разпитва, да възлага технически експертизи и да оценява доказателства. Дори да се състави подобна комисия, тя не би имала средствата, с които да достигне до обективната истина, смята държавният глава.

Плевнелиев и Панов призовават Висшият съдебен съвет и Прокуратурата да разследват казуса, да изяснят истината обективно и бързо и да я представят пред обществото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна