Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийство на виден кюрдски адвокат в Турция потресе обществеността

Тахир Елчи
Снимка: Туитър

Турската полиция използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне около 2000 участници в шествие на истанбулския площад Таксим, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от очевидец.  Протестът идва след убийството по-рано днес на видния кюрдски адвокат Тахир Елчи. Смята се че това убийство е политическо. Тахир е председател на асоциацията на адвокатите в град Диарбекир - наричан "крепостта на кюрдите". Според местните източници Елчи е бил застрелян в град Сур, докато давал пресконференция. По същото време в града имаше сблъсъци между забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия, ПКК и силите по сигурността. Освен адвоката убит е един полицай и са ранени няколко други. Засега не е известно от чия страна са дошли фаталните изстрели.

Елчи бе дълги години председател на асоциацията на адвокатите в град Диарбекир,който наричат крепостта на кюрдите.

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган свързва убийството с борбата срещу теророзма на ПКК. А турският премиер Ахмед Давутоглу окачестви убийството като провокация и заяви,че ще направят всичко възможно за да разкрият убиеца.

Елчи бешe задържан през октомври заради коментар, че ПКК не е терористична организация. Постановено беше да бъде съден без задържане, като прокуратурата иска над 7 години затвор заради терористична пропаганда. Той се считаше за един от главните защитници на правата на кюрдите, както и сторонник на процеса на разрешаването на кюрдския проблем с мирни средства, което се предполага,че лежи в основата на убийството.

Междувременно, още един известен турски журналист, Ертугрул Йозкьок от вестник Хюрриет беше арестуван днес за обида на президента Ердоган, в авторска статия.Прокуратурата иска над 5 години затвор за Йозкьок.

Преди това бяха арестувани Джан Дюндар, главен редактор на опозиционния в. Джумхуриет и Ердем Гюл, ръководител на анкарския офис на изданието. Те са обвинени в "шпионаж" и "разкриване на държавни тайни" заради публикуването през май на статия за евентуални доставки на оръжия от турските тайни служби за ислямисти в Сирия.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна