Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Предричам на министър Калфин повече протести догодина

Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара представи годишното си проучване на икономическата среда, провеждано за единадесети път.
 

Предстоящата година предвещава натиск върху бизнеса и хората в няколко посоки, прогнозира изпълнителният председател на Камарата Божидар Данев. Той предрече на социалния министър Ивайло Калфин година с още повече протести в други сектори на икономиката след вдигането на минималната работна заплата:

Включително с увеличаването на винетките, очакванията за допълнителни изменения в данъчни плащания и различни ставки, административното вдигане на минималната работна заплата през следващата година. Когато вдигаш МРЗ за хора без образование и опит, изведнъж тяхната заплата се изравнява с тази на библиотекарите, служителите в музеите и научните работници в БАН.

Въвеждането на данък "уикенд", който бизнесът ще плаща върху фирмените си активи, използвани за лични нужди, няма да осветли нещата, а администрирането му е много тежко и сложно, подчерта Данев. "Бомбата" в енергетиката е заложена с политиката към ВЕИ централите и изкупуваната от тях енергия на преференциални цени. Правителството може и трябва да спре тази практика, заявиха от Камарата, а Божидар Данев предложи:

Банката за развитие да встъпи в дълговете на тези възобновяеми енергийни източници и да намали техните плащания към банките, което е възможно чрез набирането на финансов ресурс от международните пазари. Защото имаме гарантирано от държавата изкупуване на произведената от тях енергия на преференциални цени. Международните пазари ще финансират Банката за развитие и тя може да преструктурира кредитната задлъжнялост на всички възобновяеми източници.

Заради по-високите цени в енергетиката много от предприятията в металургията вече са затворени, съобщи още Божидар Данев. Според него ръстът на брутния вътрешен продукт не бива да ни радва, защото се дължи на повишена събираемост, а не на увеличено производство. Прогнозата за икономическия растеж през следващата година е около 3%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени