Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ястреби на свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за взрива на летище „Сабиха Гьокчен“

| обновено на 27.12.15 в 09:32
Снимка: www.avsim.su

Групировката „Ястреби на свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за експлозията на истанбулското летище „Сабиха Гьокчен“, която отне живота на един човек преди дни.

В съобщение, поместено на страницата й в интернет, групировката обяснява, че атаката е отговор на фашистките атаки и превръщането на кюрдските градове в развалини.

Кюрдските бунтовници твърдят, че терористичният акт е бил извършен с минометна атака. Експлозията избухна през нощта на 23-и декември, в зоната, в която са паркирани самолети. Нанесени бяха щети на пет самолета.Тогава бяха ранени и две служителки по чистотата на летището, едната от тях почина от раните си.

Турските въоръжени сили продължават вече 12 дни операцията срещу сепаратистката Кюрдска работническа партия в югоизточна Турция.

В средата на този месец турската армия започна операция срещу сепаратистката Кюрдска работническа партия в градовете Джизре, Силопи и Диарбекир в Югоизточна Турция. Армията обяви, че е избила близо 200 партизани, докато правозащитници твърдят за десетки цивилни жертви, десетки хиляди прокудени, недостиг на храни, медикаменти и други неща от първа необходимост в селищата, в които е въведен полицейски час.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна