Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 700 абонати на ЧЕЗ във Врачанско са без ток

| обновено на 07.01.16 в 17:42
Снимка: БГНЕС

Ледът продължава да създава проблеми в Северозападна България. Директорът по експлоатацията в ЧЕЗ Виктор Станчев обясни, че към този час без ток са около 4700 потребители във Врачанска област, защото се работи по отстраняване на повредите по 4 далекопровода с високо напрежение, които са прекъснали и без тяхното възстановяване няма да бъде пуснат ток до абонатите. Те са предимно в Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина и селища от Враца и Борован.

Покачването на температурите във Враца нормализира обстановката в града. Централните и по-възловите пътни отсечки и пешеходни зони се почистват, но придвижването е трудно в по-малките улици. Опасност създават падащите ледени висулки от сградите и обледените клони.

От ЧЕЗ съобщиха, че ще работят до пълно възстановяване на електричеството във Врачанска област.

В област Монтана обстановката постепенно се нормализира. Възстановено е електрозахранването в ломските села Добри дол и Сливата, както и в село Гаганица, община Берковица. Екипи на ЧЕЗ работиха и по отстраняването на аварии заради заледяване на проводници и падане на стълбове във Вълчидръм и Якимово.

Остава в сила обявеното вчера бедствено положение в монтанската община Медковец, съобщи кметът Венцислав Евгениев:

Тотално обледяване на пътната инфраструктура за вчерашния ден. Днес вече имаме и на практика чупещи се клони, падащ лед от дървета, обледяване на проводниците. Медковец вече е без ток. В Расово, съставно село на общината, има паднали стълбове от вътрешната преносна мрежа и скъсани жици. Цяла нощ дъждът продължаваше да вали, температурите са минусови, абсолютно невъзможно е човек да се движи пеша.

Извънредната мярка вероятно ще бъде отменена утре, увери кметът. До утре без ток ще останат 10 домакинства в квартал на село Расово, където има паднали електрически стълбове. През целия ден екипи на пожарната са почиствали клони и паднали дървета по пътната мрежа. Всички пътища в района са нормално проходими при зимни условия.

Затворени остават и много от училищата в Монтанско. Сред районите, в които няма учебни часове заради лошото време, е и Разградска област.

От пътната агенция съобщиха, че поради обилен снеговалеж временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона през Котленския проход.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна