Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Ташева: Вместо да се глобяват, клошарите трябва да се включат легално в сметосъбирането

Снимка: БГНЕС

Цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци са поне десет пъти по-малко от броя на контейнерите за смесени отпадъци, а хората, прехранващи се с предаване на вторични суровини, не ползват само контейнерите за разделно събиране. Те намаляват общото количество отпадъци, които трябва да отидат в депо и съответно намаляват разходите за транспортирането им. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" Евгения Ташева, координатор на проекта "Нулеви отпадъци" в сдружение "За земята".
 

Законът за управление на отпадъците разбуни духовете с текстовете, предвиждащи глоби за клошарите в размер между 300 и 1000 лева. Не е ясно кой ще следи клошарите, кой ще ги санкционира и как ще се събират глобите. Националният омбудсман Мая Манолова определи законовите текстове като унизителни.

Вместо да се правят неизпълними наказания, трябва тези хора да се интегрират в официалната система на сметосъбиране, защото така или иначе те вършат добра работа. По този проблем обаче няма нито стратегия, нито анализ, нито оценка на мащаба – какъв е броят на тези хора, посочи Евгения Ташева. Според нея въпреки незаконните елементи, не е разумно системата да се чупи, а законът се опитва да ограничи нещо, което би могло да бъде полезно.

Като по-ефективна мярка от сдружение "За земята" предлагат общините да променят логистиката на сметосъбиране и сметоизвозване и да се засили контролът върху самите контейнери чрез зачисляването им към конкретни имоти. Тогава достъпът според природозащитниците няма да е така свободен, както в момента.

Предложенията на екоминистерството не са нещо ново и неочаквано, но ни притеснява това, че ще се ограничи достъпът на граждани до инфраструктурата за разделно събиране, подчерта още Евгения Ташева, защото по думите ѝ сега пунктовете са доста по-достъпни. Предложението пунктовете за вторични суровини да се изнесат в индустриални зони ще ограничи този достъп. И сега контейнерите за разделно събиране не са гъсто разположени, припомни Ташева.

Интервюто на Валерия Николова с Евгения Ташева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна