Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки пострадали и задържани след поредния протест в Прищина

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Десетки ранени и арестувани - това е равносметката от вчерашните размирици в Прищина, последвали поредната демонстрация срещу косовското правителство заради споразумението за нормализиране на отношенията със Сърбия.

Броят на ранените се колебае според различни източници между 14 и 30 души. Уточняването на данните се оказа трудно, след като под камъните се оказаха и част от репортерите, отразяващи събитието. Не е ясен и броят на участниците в демонстрацията. Според полицията те са били не повече от 8 хиляди, докато опозицията твърди за десетки хиляди.

Поредният протест срещу договора със сърбите започна с площадни речи на лидерите на опозицията, които призоваха още веднъж за предсрочни избори. Последваха сблъсъци с полицията пред правителствената сграда, чийто вход бе запален с коктейл „Молотов“. Силите на реда отвърнаха на камъните с водни струи и сълзотворен газ и разпръснаха протестиращите, които се опитаха да издигнат барикади.

Мисиите на ООН, Съединените щати и Европейския съюз осъдиха дружно насилието.

Опозицията иска оставката на правителството заради клаузата от споразумението със Сърбия, с която се предоставят широки правомощия на сръбските общини в Северно Косово, както и заради договора, определящ границата с Черна гора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна