Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън с най-големи шансове да привлекат гласовете на избирателите в Айова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателите в Айова ще дадат днес първите гласове в борбата за президентския пост в Съединените щати. С право на глас са около милион и двеста хиляди привърженици на Демократическата и Републиканската партия. Събрания на двете партии ще номинират делегати за националните конференции, които ще определят партийните кандидати за окончателните избори през ноември.
 

Според анкетите с най-големи шансове за номинация са демократите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс и републиканците Доналд Тръмп и Тед Круз.

В повечето случаи и на двете партии – Демократическата и Републиканската, изборите ще бъдат в един и същ ден, като в съвсем малко щати ще има разминаване. Официалната номинация на кандидатите за изборите ще бъде през лятото. Очаква се това да се случи след изборите през юли, обясни в предаването "12+3" журналистът Бойчо Попов от сайта investor.bg.

След обявяването на кандидатите за президент на Демократическата и Републиканската партия започва и същинската предизборна кампания.

Според Бойчо Попов на изборите днес Доналд Тръмп най-вероятно ще поведе пред опонента си Тед Круз:

Това, което видяхме досега, е, че Тръмп играе по тънките струни на американците, като се превръща в един доста интересен и донякъде забавен екстремист.

При демократите Хилари Клинтън се очаква да победи своя опонент.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна