Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари на експерти относно Националната здравна карта

Снимка: Радио ВИДИН

Здравната карта няма да реши нито един от проблемите ни, но за сметка на това ще създаде нови. Един от тях е, че ще отнеме правото на избор на пациента къде да се лекува.Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Защо Здравната каса плаща повече за едни специалности, а по-малко за други? Кой я кара? Значи тя по някакви съображения е решила да плаща за едни дейности повече, отколкото е необходимо, а за други по-малко. Защо Здравната каса плащала на болници? Това не е вярно, това е манипулация, която се повтаря с години и през устата на един и друг се превърна в клише. Здравната каса плаща за лечение на пациенти, не плаща на болницата.

Това е един вид социално инженерство от твърде голям мащаб. Някой определя моите потребности и на цялото население, каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ д-р Николай Болтаджиев от Сдружение на частните болници, които най-критично реагираха на Здравната карта.

Някой административно закрива болници с голям замах абсолютно по тоталитарен начин. Много ясно се вижда от цялата тази нормативна база, която се подготвя, че ще се закриват болници – не може да се съкратят легла, а болницата да продължава да съществува.

Вече пети министър на Бойко Борисов вместо да води здравна политика, той води фискална политика в системата, тоест за икономия на средства, която смятат, че може да се постигне чрез закриване на болници.

Според бившия министър на здравеопазването д-р Стефан Костадинов Здравната карта е едно от смислените неща, което прави Министерството на здравеопазването:

След като никой в държавата в момента не поставя въпроса да имаме множество здравни каси, за да може те да избират с кого да се сключва договор, трябва тази здравна каса, която имаме, да избере най-добрите. Това е смисълът на реформата на д-р Москов, която аз няма начин да не подкрепя.

Това, което се премълчава, е наистина едно закриване на болници, което по принцип е изключително голям обществен катаклизъм и не ми е ясно властта как ще се оправи и дали е готова да поеме последиците, включително и медийния шум около цялото това нещо.

Бившият депутат от ДПС и член на здравната комисия Нигяр Джафер определи Здравната карта като опит за административно-командно коригиране на дефектите на здравната система.

Комбинацията от национална здравна карта и част от другите промени, които бяха приети напоследък, ще доведат до проблеми, свързани с достъпа до здравна помощ на хората, които са в отдалечените райони, както и до прокорупционни практики в големите градове, където се очаква редуциране на легла, на болници.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна