Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън е победител за демократите след гласуването в Айова,Тръмп отсъпи пред Тед Круз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилъри Клинтън е победител за демократите след гласуването на партийните събрания в Айова. С 49,9% тя победи с минимална преднина от 0,3 процента сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Изходът според местни медии показва най-оспорваната битка в историята на демократите в Айова. 
При републиканците соченият за лидер в проучванията бизнес магнат Донълд Тръмп отстъпи пред сенатора от Тексас Тед Круз, който поучи 27,7% от вота. За Тръмп гласуваха 24,3%. Междувременно, след като получи около 1 процент подкрепа, демократът Мартин О‘Мали съобщи, че приключва с участието си в кампанията. От републиканците състезанието напусна Майк Хъкъби. 
Малко преди да станат ясни официалните резултати за демократите, Хилъри Клинтън благодари на Айова за подкрепата:
Демократическата партия и тази кампания стоят зад това, което е най-добро за Америка. Трябва да сме обединени срещу една републиканска визия и кандидати, които ще ни отдалечават един от друг и ще ни разединяват
С почти идентичен резултат Бърни Сандърс се класира втори. 
От страната на републиканците Тед Круз победи бизнесмена Донълд Тръмп. Круз заяви: 
Тази вечер е едно доказателство за придържането към жаждата да се върнем към същинските ни задължения, към принципите на свободния пазар, конституционните права и юдейско-християнските ценности, на основата на които е изградена тази велика нация. 
На трето място с 1 процент разлика при републиканците след Тръмп се класира сенаторът от Флорида Марко Рубио. Рубио получи гласовете на традиционната база на партията, които му дават повече шансове в Ню Хемпшир, където доминират фискалните консерватори. За момента Тръмп води в допитванията на републиканците в Ню Хампшир, като за там той предвижда победа в първичните избори следващата седмица. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна