Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Прокопиев: КРИБ не е независима, а се бори за благоразположението на Борисов и правителството

Снимка: БГНЕС
КРИБ се бори за благоразположението на премиера Бойко Борисов и на правителството. Това не е независимата организация, както е била преди години, което е проблем. Това коментира “Хоризонт“ в предаването “12+3“ бизнесменът, собственик на "Икономедия" Иво Прокопиев. Той прогнозира, че рано или късно ще се стегне до ново представителство на бизнеса.

Той обясни кои са критичните области: Като се започне от забавената правосъдна реформа и беззаконието и се премине през нереформирания финансов сектор. Това, което КТБ остави като проблем, не е разрешено. България продължава да е под наблюдение от ЕС. Далеч сме от Шенген. Онези вътрешни концентрични кръгове, които биха направили страната пълноправен член на ЕС и биха позволили на бизнеса истински да се възползва от предимството на това членство, не са изведени като приоритет и правителството не полага усилия да движи страната в такава посока.

Прокопиев беше категоричен, че от няколко години текат проверки на негови фирми:

За радост не откриват нищо нередно що се отнася до фирмите, в които аз имам участие. Те са инициирани от среди, близки до г-н Пеевски, преди това до г-н Василев и са свързани с независимата редакционна политика на изданията на Икономедия“, които първи проведоха разследванията около КТБ и за цялата схема за източване на обществени ресурси.

Конфликтът с г-н Пеевски, а преди това и с г-н Василев, и КТБ не е на лична основа. Той е изцяло принципен. Той се основава на това – може ли България да бъде една нормална държава, законова и демократична, или е обречена да бъде под властта на политическата корупция и това непрекъснато източване. Всичко, което Капитал“ е написал и по отношение на обществените поръчки, контрабандата на цигари и по отношение на КТБ, в крайна сметка се оказва вярно. Нищо от това, което медиите на г-н Пеевски пишат, не е вярно. Те въобще не са медии, а една схема за поддържане на постоянно напрежение в обществото и оклеветяване на опоненти на модела на източване. Те съществуват, за да разпространяват неистини.

Прокопиев обясни, че не е засегнат по никакъв начин от спрените обществени поръчки и поясни, че неговият бизнес няма общо с фирми, които са свързани с обществени поръчки.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна