Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартал "Тракия" в Пловдив става основна локация на тазгодишния "One architecture week"

Тази година "One architecture week" ще обсъжда темата за гражданското участие в създаването на градовете. Тази тема има все по-голямо значение в различни сфери на проектирането: от градското планиране, през сградостроителството до интериора.
За основна локация на фестивала е избран пловдивският квартал "Тракия".

В България около една трета от хората живеят в подобна градска среда. Тя от доста време е неглижирана в говоренето за развитието на града, за ситуацията, за качеството на средата. За нас това от една страна е в контекста на съществуване на една голяма част от българите. От друга страна там има процеси, които са се случвали през последните 20 години и са много интересни от гледна точка на развитие на градската среда, каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" архитект Любомир Георгиев - директор на "One architecture week".

Според него много от жилищните квартали в България от "спални", както са били наричани преди години, са се превърнали в живи и атрактивни градски части.

Нина Толева ще ръководи проучването, свързано с това каква е ролята на ж.к. "Тракия", какъв е капацитетът му, какво е влиянието на градската среда:

Кварталът е синоним на панелното строителство в Пловдив, въпреки, че подобни структури се срещат и в други квартали. Особеният му характер се корени в за пръв път въведените т.нар."разчупени" панелни блокове, чийто замисъл, според архитектите на квартала е бил да осигурят по-човешка визия и мащаб, да осигурят на всеки един от ползвателите поглед към околностите и обширните по-зелени пространства.

В проучването ще се включат студенти от български университети и неправителствени организации.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна