Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представя план за справяне с бежанската хуманитарна криза

Струпването на хиляди мигранти по северната гръцка граница създава допълнително напрежение сред европейските страни. След като ООН обяви, че затварянето на граници поставя континента на "прага на голяма самопредизвикана хуманитарна криза", европейските лидери също излязоха с остри позиции.

Когато половин милион души идват в Австрия, защото вярват, че ще могат да продължат към Германия, то тогава Австрия е чакалня, притисната в средата - с вълните от мигранти, които се прехвърлят от едната страна и се спират от другата. Ето защо ние казахме през февруари и сега през март: Тази политика на прехвърляне трябва да бъде пресечена. Този неорганизиран хаос трябва да спре, заяви австрийският канцлер Вернер Файман.
 
Миналия месец Австрия ограничи броя на мигрантите, които приема дневно, до 3200 души.

Други страни по т.нар. Балкански маршрут също наложиха по-строг граничен контрол. В резултат над 24 хиляди души са блокирани в Гърция, съобщава Агенцията на ООН. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи какво според него трябва да се направи:

Трябва да се справим с един проблем, който надхвърля правомощията на страната, проблем, който надхвърля силата на правителството. Изправени сме пред слабости, присъщи на целия Съюз. Евросъюзът изглежда не е в състояние да обсъжда критичните въпроси, за да намери ефективни решения и справедливо да разпредели тежестта.
 
През януари и февруари около 131 хиляди мигранти са стигнали до Европа. Европейската комисия ще представи план за отпускането на 700 милиона евро за три години в помощ на страните от блока за справяне с такива хуманитарни кризи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна