Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 138 години от Освобождението си от османско владичество

Патриарх Неофит: За вярата и свободата

Хиляди българи се събраха в подножието на връх Шипка

| обновено на 03.03.16 в 16:10
патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

Пред Паметника на Незнайния войн на площад "Св. Александър Невски" в София тържествено беше издигнато националното знаме в деня, в който България отбелязва 138 години от Освобождението си от османско владичество.

На тържествения ритуал прозвуча националният химн и отекнаха 20 артилерийски салюта. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев поздрави представителните армейски части. Гвардейци пренесоха националния трибагреник, състоя се и тържественият ритуал по издигане на националното знаме, а представителният духов оркестър изпълни химна на България. На паметника беше положен един венец като символ на единството на нацията. С минута мълчание беше отдадена почит на загиналите.

Стотици се събраха в храм-паметника "Александър Невски", където българският патриарх Неофит отслужи богослужение за празника. Богослужението започна със заупокойна молитва в памет на героите на България. Патриархът отслужи и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. В обръщението си към присъстващите той посочи:

За вярата и свободата. В тази именно последователност църквата гледа на подвига на нашите освободители и затова цени толкова високо тяхната християнска и човешка жертва, защото тази жертва е не просто изпълнение на войнски дълг, а жертва пред Божия олтар. Честит и благословен да бъде празникът на българската свобода. Божият мир и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Амин!

Службата завърши с литийно шествие от патриаршеската катедрала до паметника на цар Освободител, където бяха положени венци и цветя.

Хиляди българи се събраха в подножието на връх Шипка за тържествата. Образува се километрична опашка от автомобили. Сред официалните гости на тържествата на връх Шипка бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, дипломати и военни аташета на посолства в България. Подножието събра хора, дошли от цялата страна, още от ранното утро, някои от тях се изкачиха и до паметника на върха, развели националния ни флаг и знамена на ВМРО и на други патриотични организации. Настроението на всички беше приповдигнато. Чуваха се скандирания: "Българи юнаци", възрожденски песни допълваха атмосферата.

Кулминацията на честванията е вечерта със заря-проверка от площада пред Паметника на цар Освободител в столицата. БНР ще предава пряко тържествата.

За историческата стойност на празника припомня историкът професор Нина Дюлгерова:

Когато говорим за 3-ти март, говорим за началото на българската държавност. Защото духовността без държавност, без признание отвън, без институции, тя просто може да си бъде това, което е била България до 1878 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени