Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива верига срещу събарянето на тютюневия склад зад автогара Юг в Пловдив

| обновено на 07.03.16 в 12:48
Снимка: БТА

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и възложи проверка за разрушаването на една от емблематичните сгради от т.нар. "Тютюнев град". Проверката е възложена на Икономическа полиция, като ще се изясняват статутът на сградата и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне, което беше спряно тази сутрин от протестиращи граждани. Те направиха жива верига пред сградата, намираща се на улица "Одрин" 8, зад автогара Юг. По този начин жителите на Пловдив изразиха несъгласие с разрушаването на сградата. 
Събарянето на постройката започна във вчерашния почивен ден, но беше прекъснато и тогава в късния следобед заради реакцията на гражданите. Днешният протест беше организиран в социалните мрежи след вчерашните действия на фирмата, започнала разрушаването на сградата. 

Много от сградите в т.нар. "Тютюнев град" са продадени от години, но трябва 
институциите да упражняват контрол и да бъдат по-строги към инвеститорите, за да бъде съхранено това културно наследство, заявиха протестиращите.

Собствениците на сградата, чието събаряне започна в неделя, не бяха тази сутрин на мястото. Наетата за разрушаването фирма спря работа след намесата на заместник-кмета Димитър Кацарски, който заяви, че тепърва ще се проверява документацията по случая.

По думите на Кацарски сградата е частна собственост и това усложнява ситуацията в юридически аспект, като ще се изяснява също дали са правени постъпления години след продажбата на склада, той да бъде обявен за паметник на културата, защото това, което се знае в момента, е, че заради техническа грешка не е бил вписан като такъв.

При вчерашното разрушаване са засегнати в малка част и стенописите на художника Вълчан Петров. Самият той пристигна тази сутрин с каталог в ръка, за да покаже сцените, които е изрисувал през 1985 година в приземния етаж, където е имало аптека. 

Трябва да се направи всичко възможно стенописите да се съхранят, дори и да се наложи да бъдат преместени, каза от своя страна Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници.

Междувременно след акцията рано сутринта пред полуразрушената сграда десетки тухли бяха струпани и на стълбите пред Община Пловдив от протестиращите.

На пресконференция кметът Иван Тотев обяви, че Общината ще направи всичко възможно, преговаряйки с инвеститорите, да запази автентичността на тютюневия склад:

Община Пловдив дори се ангажира да влезе в контакт със собствениците за обратно изукупуване на имота. Това нещо ще го направи и с другите тютюневи складове. За следствието от тези срещи ще бъде уведомена пловдивската общественост за всеки един от съответните имоти в съответната зона.

Възложената от Окръжната прокуратура проверка трябва да приключи в 30-дневен срок.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени