Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Божидар Димитров: Писмото ми до Меркел е смело, но уважително

проф. Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Писмото е смело, но уважително, аз съм фен на г-жа Меркел. Смятам, че управлява много добре и със здрава ръка ЕС.  Позволих си лека критика, изхождайки от позицията си на историк. Тези размисли сподели в предаването "Нещо повече" историкът проф. Божидар Димитров след отправеното от него послание до германския канцлер Ангела Меркел, посветено на бежанската криза.

Първата голяма грешка бе поканата към всички възможни мигранти да дойдат в Германия, каза Божидар Димитров:

Препоръчах ѝ да се отърве от лицемерието, че ще приема само бежанци от Сирия, защото само те отговарят на критериите. В Афганистан и Ирак армиите не играят футбол на малки вратички с талибаните. Те се бият и от това страда мирното население.

Не е ли по-добре от хуманна гледна точка вместо да караме хората да плуват през морета и океани с гумени лодки, за да се доберат до европейска земя, да ходят немили-недраги из странджанската джунгла, да ги бият ловци, да ги арестуват и да замръзват – да се изпратят емисари и екипи в лагерите на турско-сирийската граница и от най-близкото летище с нискотарифни самолети и военни самолети да ги пренасяме директно в Германия.

Лагерът в Идомени вече е заприличал на Аушвиц, изрази опасенията си Божидар Димитров.

В отговор на въпрос за оградата по българо-турската граница той отбеляза:

Оградата наистина е по-добра от китайската стена. Такава ограда трудно се преминава дори от джихадисти.

Наскоро прибирах камъните от казармите в Харманли, които са включени в бежанския лагер. В този лагер имаше един човек, разказа още историкът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна