Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 хиляди нарушения на работното време са установили от КНСБ

| обновено на 16.03.16 в 15:30
Снимка: БГНЕС

Повече от 20 хиляди нарушения на работното време, организацията на работа, почивките и отпуските са констатирали от КНСБ за миналата година. Малко над 11 хиляди от тези нарушения са свързани с работното време, каза в предаването "Преди всички" вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов:

Основният проблем е свързан с т.нар. "сумирано отчитане на работното време", което се наложи в последните години като изключително изгодно за работодателите. Започна да се използва и от държавната администрация в отделни случаи. При този начин на отчитане на работното време фактически се създават възможности за системна работа в почивните дни. Нарушават се и лимитите за полагане на извънреден труд, установени със закона.

Чавдар Христов обясни, че проверките на Инспекцията на труда показват, че нарушенията са нараснали с близо 50 на сто през последните две години. Най-често нарушенията на работното време се констатират в строителния сектор, ресторантьорството, търговията, здравния сектор, охранителните фирми.

Има дейности, при които това обективно се налага и за тях е оправдано да се въвежда такова отчитане на работното време, поясни Христов.

Днес на специална пресконференция КНСБ ще изнесе данни за злоупотребите с работното време и ще представи своите идеи за изменения и допълнения в Кодекса на труда.

Цялото интервю с Чавдар Христов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна