Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бояджиев: Засега България не е в обсега на терористите

| обновено на 22.03.16 в 17:42
Снимка: БГНЕС

Терористичните атаки в Брюксел не се дължат на залавянето на Салах Абдеслам на 18 март, а на това, че Европейският съюз взе решение мигрантите да се връщат обратно в страните си. "Ислямска държава“ няма сметка от това. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ експертът на сигурността Иван Бояджиев:

Ние ги възпитаваме тези терористи тук, защото се оказа, че по-голямата част от тях са родени и израснали в Европа и сега вече този мигрантски поток им дойде като помощ. Мигрантите не са като нашите мюсюлмани. Те повечето са възпитани в радикален ислям и са една армия, готова да се бие с джихадистите, но вече в Европа. Това е лошото. От тези много мигранти, ако един на всеки 20-30 е войник на радикалния ислям, е лошо. Засега ние не сме в обсега на ислямистките терористи.

За да се справим с тероризма, трябва да се борим докрай, до унищожението на тероситите, а ЕС да спре с "брюкселската демокрация“, категоричен беше Бояджиев.

Българските граждани трябва да съдействат на МВР, обясни още той:

100% сигурност не може да има, но ние трябва да се стремим към максимална сигурност, а това се постига само с частично нарушаване на гражданските права и свободи. Българинът много трудно приема ограничения.

Имало е и продължава да има достатъчно данни, че Брюксел е важна цел за терористичните мрежи, защото това е един символ на Европа. В този смисъл всички очаквахме, че това ще се случи. Основната цел на този тип тероризъм е да предизвика страх, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Рискът за България от терористичен атентат е малък, смята той:

България все пак е в периферията, не е толкова символна страна и, вероятно, рискът при нас е по-малък. В същото време ние сме и единствената източноевропейска страна с тежък терористичен атентат като този в Бургас. Ние сме намираме в разлома между едната и другата цивилизация.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна