Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тео Буковски: Електронната здравна карта ще е по-полезна от идентификатора

Снимка: Анелия Кръндева

Пръстовият отпечатък няма да подобри контрола в здравеопазването. Въвеждането на електронна здравна карта, съдържаща цялата информация за пациента, която ще бъде видима в реално време, е нещо постижимо и може да бъде много по-ефективно. Това мнение изрази в предаването „Нещо повече“ д-р Тео Буковски.

Според него въвеждането на пръстовия идентификатор ще усложни работата на лекарите при спешни състояния, защото при деца под 18 години ще наложи изчакването на родител за определени медицински манипулации. Проблем би възникнал и при възрастни болни на легло, тъй като не всички имат близки, а личните асистенти периодично се сменят и това ще наложи и смяна на идентификатора.

Първо искаме да лекуваме нашите болни, а след това да отчитаме административните императиви, отбеляза д-р Тео Буковски и обърна внимание върху тревожния отлив на общопрактикуващи лекари - в началото те са били над 5 500, а сега са малко над 4 хиляди. За последните години няма млади колеги, които тръгват по нашия път и не хващат лекарската слушалка за общата практика, алармира още д-р Буковски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна