Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът от БСП Светла Бъчварова отива на съд

| обновено на 12.04.16 в 12:01
Снимка: БГНЕС
20-ина дни след като се отказа от депутатския си имунитет, Светла Бъчварова от "БСП лява България" вече е подсъдима. Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу нея за сключване на неизгодна сделка през 2009 г.

Сделката е подписана от Бъчварова, когато е председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия. Договорът е "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев. Според изчисленията на държавното обвинение с него е била нанесена вреда на Академията за близо 1 330 000 лева. Става дума за  9 726 дка земеделски земи в района на Балчик. Целта - съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" АД е трябвало да заплаща на Академията 17 500 лева годишно или по 1,80 лв. на декар.

Въпреки че случаят е от 2009 година, разследването е от 2013-а, когато проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция установява, че договорът е неизгоден за Селскостопанската академия, защото по него получавала в пъти по-малко, отколкото би получила от арендуване на земеделските земи.

След като Светла Бъчварова е освободена от ръководството на Академията, наследникът ѝ Петър Славейков сключва анекс с "Литекс Комерс", според който фирмата вече трябвало да плаща на Академията 10% от спечелените от земеделските земи пари, но не по-малко от 92 000 лева годишно, което е 7 пъти по-малко от изчисленията на експертите.

По време на разследването са разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото. Светла Бъчварова е с мярка за неотклонение "подписка".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна