Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитават ли ни дигиталните технологии при банкови операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на Консултативния съвет по национална сигурност с фокус върху киберсигурността, ИТ специалисти и представители на водещи компании във финансовия сектор обсъдиха новостите в дигиталните технологии. Как ще защитават личните ни данни и какво трябва да знаем за сигурността на дигиталните разплащания  - отговорите търси в репортажа си Марта Младенова.

Ако влезем в банков клон, оборудван с т.нар. "умна камера", още от вратата служителите ще знаят какво е настроението ни и ще предположат с каква цел идваме при тях - това е едно от новите решения за България, но стандартно за голяма част от света, представено на форум, посветен на дигитализацията във финансовата сфера. Вече има разработени продукти, които да ни предлагат "личен финансов съветник" и дори да ни известяват, че банката предлага нов продукт, който евентуално би ни харесал или пък просрочваме задължения.

Събирайки множество данни за нас, може те да се използват за други цели, а не за обявените. Затова в Европа вече има разработен нов регламент за защита на личните данни, който ще действа от средата на 2018-та година, обясни Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни. IP адресът и местонахождението ни вече ще се считат за лични данни. Също така ще имаме право да поискаме да бъдем "забравени".

Всички тези нови регламенти няма да попречат да се отървем от новото попълване на множество бланки, ако решим да сменим доставчика си, защото преносимостта на данните се запазва като право. Тук обаче възниква още един въпрос - за сигурността на данните ни. Подуправителят на БНБ Нина Стоянова увери, че електронните парични преводи са защитени, а страната ни непрекъснато въвежда по-добра защита.

Все по-широкото навлизане на новите технологии прави банковите и небанковите онлайн услуги по-евтини.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна