Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва сезонът на кърлежите и комарите

Снимка: БГНЕС

Между 400 и 500 са случаите на Лаймска болест, които се регистрират ежегодно у нас. Между 200 и 300 души годишно пък са пострадалите от марсилска треска. Това съобщи за „Хоризонт“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че статистиката не е съвсем точна, защото при някои хора симптомите са по-слаби и болестта протича незабелязано.

Д-р Кунчев посочи, че профилактичните мерки на пръскане на тревните площи са насочени само към носители на медицински риск като кърлежи, комари и някои видове мишки и плъхове. Кунчев предупреди пребиваващите сред природата в пролетния сезон за сезонните рискове.

От няколко години гражданите на Шумен се оплакват от нашествие на т.нар. насекоми-миризливки, което се наблюдава в края на пролетта и през лятото. В момента продължават косенето и обработката на тревните площи в града, но нещата се забавят, защото действието на препаратите зависи от дъжда, обясни д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по социалните дейности. Според нея е много рано за размножаването на миризливките, от които хората се оплакват.

Те не са вредители, не причиняват и не пренасят никакви заболявания, обясни д-р Маркова. Според нея категорично не може да има намеса в екофонда, като се посегне и на други видове насекоми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна