Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДОСТ ще внесе в съда документите си за регистрация за политическа партия

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

До края на деня или утре ДОСТ ще внесе в съда документите си за регистрация за политическа партия, обяви председателят Лютви Местан:

Колкото и да са силни всички тези внушения, породени от страха от появата на реална центристка либерална алтернатива, Темида ще остане сляпа, защото вярвам, че българският съд ще погледне дали сме спазили всички изисквания на закона. Ще види и членския състав на партията, абсолютно разнороден - и етнически, и религиозно. Ще отсъди единствено по съвест, ще рече по закон.

Вярвам, че ще получим регистрация. Всичко останало би било несъобразно на закона и най-вече несъобразно на очакванията на огромна, критична маса български граждани.

Местан помоли медиите да се опитат да излязат от клишетата като това че ДОСТ е протурска партия и запита техните представители дали си представят какво би станало и какви биха били вестникарските заглавия, ако ДОСТ открие следващата си предизборна кампания в джамия:

Това никога няма да се случи. Защото сме светска партия. Има десетки български партии, които откриват предизброната си кампания в религиозни храмове. Не само, че не се дразня. Обратно - изразявам искрено уважение, защото това е святост, съкровеност, която трябва дасе уважава. Това е в темелите на ДОСТ.  И това, че ще застъпваме принципа на идентичността - и на Шабан Али, и на Мариана, и на Венцислав, и на Хюсеин - е наша философия.

Лютви Местан отказа да коментира внесения в парламента проектозакон, придобил публичност като Закона за бурките, с мотива, че това не е политически въпрос:

Не знам дали е културологичен, но със сигурност не е политически въпрос. И по една тема, която не е политическа, трудно може да се очаква да се представят партийни позиции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна