Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: В политиката има "мъртво вълнение", мирише на избори

Референдумите са лукс за зрели демокрации, смята политологът

Снимка: БГНЕС

В момента има мъртво вълнение в политическия процес, а в такива времена могат да изплуват и политически трупове. Мирише на избори. Така обрисува актуалната политическа ситуация политологът Първан Симеонов в предаването „Нещо повече“:

Ако бях на мястото на Бойко Борисов, отдавна щях да съм се замислил за преформатиране на тази коалиция. ГЕРБ вече не е същият. Етническото поле не е същото. Амбицията на ДОСТ е доста сериозна, а Пеевски е контролирано избутан. Зреят нови алтернативи срещу елита. Април е месец на ослушване на партиите и опипване на почвата, на умуване и партийни совалки. Предстоят още няколко седмици на взаимно дебнене и пресмятане.

В този Изборен кодекс има ценностен сблъсък на две философии. Сблъскват се двата въпроса – българите по света да гласуват и чуждото вмешателство в българската политика да бъде намалено, посочи още Първан Симеонов:

Изборното законодателство не може да бъде постоянно кърпено „на коляно“. Свикнахме, че преди всеки избор имаме прекрояване на ИК, при това по същество. Твърде набързо, твърде на пожар и твърде коалиционно се обсъждат промените.

Политологът нарече форма на прочистване на избирателните списъци въвеждането на задължителното гласуване и отстраняването на избиратели от списъците.

Заблуда е, че с процедурни промени в изборното законодателство може да се върне доверието в системата. То подскача нагоре само когато харизматици-популисти идват на власт, изтъкна още Първан Симеонов, според когото изборната ни процедура не е толкова лоша и трябва да се оптимизира с леки, плавни и осмислени стъпки

Политологът определи референдума на Слави Трифонов като не особено продуктивен и по-скоро популистки и допълни, че досегашните референдуми се фокусират върху твърде технически въпроси:

По-смислени са ценностни въпроси, а не експертни въпроси, за които трябва да носи отговорност политическият елит, а не обществото. Но този референдум в момента плаши.

Референдумите са „ядрено оръжие“. Референдумите са лукс за зрели демократични общества, а ние не сме от тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна