Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Ще се стигне до някаква договорка за ТТИП

Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че, подобно на много други явления и възможности в политическия живот, референдумът започна да се използва доста нашироко с популистки цели. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" политологът Огнян Минчев и изтъкна, че референдумът е удивителен инструмент, когато трябва да се вземат принципни решения за бъдещето на една нация. 

Мисля, че нарастването на броя на референдумите и събирането на подписи за всякакъв тип искания води до извода, че всъщност в България нито представителната демокрация, нито пряката демокрация се използват по тяхното предназначение.

Минчев изтъкна, че на мястото на президента би наложил вето върху редица текстове в промените в Изборния кодекс, поради простата причина, че са недомислени.

Минчев изтъкна че ТТИП е инициатива на ЕС, а не на САЩ, и е било предложено, когато се е разбрало, че се изготвя Транстихоокеанско споразумение, което представлява преориентиране от преимуществено Атлантически към преимуществено Тихоокеански акцент на глобалната политика на САЩ.

Разбира се, че има много сериозни проблеми на тези преговори, свързани особено с разликата в екологичните стандарти в САЩ и в Европа, в тази част, която се отнася до генномодифицираните храни и селскостопански култури. Европа, разбира се, трябва да отстоява своите стандарти. Нито един официален европейски представител не е отрекъл необходимостта тези стандарти да бъдат отстоявани в рамките на преговорите.

Споразумението е станало обект на една много активна левичарска кампания и против него се използва левичарска реторика, че е споразумение на корпорациите, споразумение срещу народите и т.н.

За да могат страните да се пазарят и да отстояват интересите си, преговорите винаги трябва да са зад закрити врата и едва когато има постигната договореност, тя да бъде обсъждана и контролирана публично, изтъкна Минчев.

Трудно ми е да гадая по какъв начин ще се развият. Според мен, ще се постигне до някакво споразумение,  тъй като и за двете страни е необходимо да запазят своята стратегическа близост както в икономиката, така и в политиката. Но колко време ще отнеме постигането на споразумение, това е въпрос, с отговора на който не бих искал да се ангажирам.

Според Минчев Обама се опитва да подпише споразумението преди края на мандата си, тъй като и в САЩ има настроения против него и е възможно преговорите да бъдат забавени от следващия президент.

Интервюто на Людмила Железова с Огнян Минчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна