Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Европейската комисия се огъна пред Турция

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС


Европейската комисия се огъна и постъпи некоректно към държавите от ЕС и европейските депутати, прехвърляйки им една своя отговорност. Така международният наблюдател във вестник „Сега“ Светослав Терзиев коментира новината, че ЕК подкрепя отмяната на визовия режим за граждани на Турция и предлага на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да го отмени.

Според него Комисията е трябвало да бъде по-взискателна към Турция, още повече че не е изпълнила пет от 72-те изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим:

Европейският съюз просто се огъва пред Турция. Няма никаква принципност и твърдост. И най-важното – не се съобразява с мнението на държавите, напротив, опитва се да извива ръцете на по-слабите страни. Особено с това искане, едва ли не за налагане на глоби за всеки отказан бежанец (бел. ред. Брюксел иска постоянни квоти за прием на бежанци и големи финансови глоби за държавите, които ги отказват).

Светослав Терзиев подчерта, че хората, които се разселват в Европа, не са бежанци, а икономически имигранти:

Трябва да се знае, че тези хора, които се разселват в Европейския съюз, това не са бежанци. По международните критерии тези хора са бежанци дотам, докъдето те са си осигурили безопасна територия. Това е турската територия, там никой не заплашва техния живот. Когато те тръгнат да търсят по-добър живот, те стават икономически имигранти. И нас ни се налага да приемаме принудително икономически имигранти.

Според Терзиев страни като България, които са икономически по-слаби, трябва остро да възразят на искането за постоянни квоти за бежанци и налагането на санкции. Той обаче не е убеден, че това ще се случи на практика.

Цялото интервю със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна