Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Картата с Изборния кодекс се разиграва с ясна цел

Според политолога, изведените за президентската надпревара имена служат единствено за партийни сондажи

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

Институтът "Иван Хаджийски" оповести редовния си месечен доклад, който регистрира своеобразно затишие и временно забавяне на събитията, свързано с глобално пренареждане извън България и промяна на основни моменти в геополитическата ситуация. Наближаващите президентски избори у нас според анализаторите засилват междупартийните сондажи.

Политиците се изчакват взаимно, водени от надеждата, че сериозна коалиция би могла да подкрепи техния кандидат, каза в предаването "12+3" политологът Борис Попиванов. По думите му, номинациите за кандидат-президент се използват не толкова като реални кандидатури, а за да се даде начало на разговор по темата. Попиванов даде примери с имената на Красимир Каракачанов, Радан Кънев и Ивайло Калфин, които се завъртяха в публичното пространство. Това според Попиванов нито е окончателно, нито е важно и той го определи като опипване на партиите, за да преценят докъде могат да стигнат и какъв шанс имат.

Изборните правила и сега работят за ГЕРБ и местните избори през 2015 го доказаха по недвусмислен и арогантен начин, подчерта анализаторът и допълни, че картата с промените в Изборния кодекс се разиграва, за да могат да утвърдят своята позиция като водеща сила в управлението и да покажат колко безпомощни са всички останали политически играчи в целия спектър – от Валери Симеонов до Слави Трифонов.

Първата порция промени в ИК бе афиширана като съобразена с партньорите от Патриотичния фронт, продължи анализа си Борис Попиванов:

След реакциите на възмущение Борисов обърна палачинката по стар обичай и отново той се оказва невинният, съобразяващ се с волята на гражданите, а Слави Трифонов се оказва в положение инициираният от него референдум да зависи от благоволението на Бойко Борисов.

Радикални промени в БСП се случват трудно заради нерадикалната ѝ природа, коментира още политологът преди партийния форум на левицата. Конгресът е повратен етап в изясняване на облика на БСП. Всички възприеха силно лява реторика и претендират кой е по-по-най в лявото и автентичното социалистическо поведение, смята още Попиванов. Това според него доказва, че сегашният лидер Михаил Миков е успял да наложи своето говорене на останалите, той води битката на свой терен и не позволява на останалите да се откроят като ясна алтернатива.

Интервюто на Петър Волгин с Борис Попиванов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна