Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев: Билян Балев да се оттегли, и капка съмнение е достатъчна

Според Танев дебатът за втория пенсионен стълб е отворен навреме

Димитър Танев
Снимка: БГНЕС


За хора на отговорни държавни постове, особено такива, управляващи огромни ресурси, не бива да има и най-малко съмнение как управляват тези средства. Когато става дума за подобни огромни придобивки, е крайно неморално да оставяш и капка съмнение в почтеността си. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" Димитър Танев от РБ, заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той коментира казуса със закупената от един от оглавяващите държавната Българска банка за развитие Билян Балев яхта през офшорна фирма и го призова да се оттегли от поста изпълнителен директор. Яхтата е закупена на лизинг през 2015 година за 650 хиляди евро, а фирма, регистрирана на британските Вирджински острови е трябвало да менажира яхтата. Информацията е част от т.нар. "Досиета Панама".

Дебатите за втория стълб на пенсионното осигуряване са инициирани от финансовия министър правилно и навременно, смята Димитър Танев. Той поиска социалният министър Ивайло Калфин спешно да свика Тристранния съвет за обсъждане на проблема, защото изплащането на втората пенсия започва след няколко години. Над 80 на сто от текстовете в законопроекта според Танев касаят възможността за по-прозрачно и предвидимо управление на  средствата на българските граждани, но за съжаление въпросът как да се изплащат пенсиите, е изместил този акцент:

Към настоящия момент все още има съмнения, че чрез публичния ресурс се финансират фирми на лицата, които управляват тези пенсионни фондове. Това е един от големите проблеми и причина за фалита на КТБ. Именно затова приветствам идеята на финансовия министър да се въведе ред в управлението на пенсионните фондове.

Философията на втория стълб е тъкмо в това всеки да ползва своите спестявания, но законът фокусира противоречие – втората пенсия се явява едновременно пожизнена и за срочна, обясни още Танев.

проф. Христина ВучеваПодобряването на организацията и изискванията към пенсионните дружества и хората, които ги управляват, са важен въпрос, съгласи се проф. Христина Вучева. По думите ѝ, възможностите на финансовите пазари и инструменти много се променят, и предвид състоянието на света след финансовата криза, е оправдана загрижеността за рисковете при управлението на средствата от пенсионните фондове.

Дори без да се правят промени и колкото и добросъвестно да работят пенсионните фондове, има проблем в риска на влагането на тези пари, поясни проф. Вучева:

Не се разчита само на пенсионните резерви, затова се предлага система, позната по света, която не е грабеж, а разчита на друг вид осигуряване на парите за тези индивидуални пожизнени пенсии.

Според проф. Вучева трябва да се видят резултатите от стрес-тестовете на пенсионните дружества и един от вариантите е да се допълни досегашната система с нови изисквания към пенсионните дружества, които гарантират добра работа на системата.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна