Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логистичен хъб за стокообмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще отвори в Бургас

Снимка: БГНЕС

Логистичен хъб за стокообмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще бъде открит в Бургас, обявиха от пристанището в града.

Търговският логистичен център ще бъде разположен на територията на пристанище Бургас, като първоначално ще се използва вече съществуващата складова база, уточни Иван Капитанов, председател на Съвета на директорите на пристанището:
Предстои първо да бъде изграден павилионът, който ще бъде за представяне на стоки на страните от Европа. Този павилион ще служи за представяне на стоки от Китай за Централна и Източна Европа при внос за България и отделно ще служи като отправна точка за стоките от Централна и Източна Европа, които ще бъдат експортирани в Китай.

Хъбът ще бъде използван и за стоки, търгувани он-лайн, допълни Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа:
Особено в регион като нашия, в който електронната търговия не е силно развита, а тепърва следва да се развива. Ползите, които ще имаме от навлизането на електронна търговия и от стоките, които ще се търгуват, са значителни. Посредство логистичния център в Бургас ние даваме една отправна точка на всички стоки от Централна и Източна Европа, не само на български. т.е  регионалното значение също е много важно.

Общата стойност на инвестицията, която китайската страна планира да направи на пристанище Бургас, възлиза на около 20 милиона евро, показват предварителните разчети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна