Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът смята, че президентът правилно е наложил вето на промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов смята, че президентът правилно е наложил вето на промените в Изборния кодекс. Той очаква среща във вторник и с лидерите на Патриотичния фронт, за да бъде намерен, разумен, по думите му, изход от този проблем. 

Отношенията на ГЕРБ с Патриотичния фронт са много по-добри, каза премиерът Бойко Борисов в котленското село Ябланово, но ако трябва да избира между стабилността и демокрацията, би избрал правата на хората. Според него, старите изборни правила са били много по-добри и даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува. По отношение на наложеното от президента вето върху Изборния кодекс той заяви:

Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил. Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите и когато се отвори "кутията на Пандора“, всеки се опитва да вкара колкото се може повече от предизборните си програми там и на практика в един момент ГЕРБ трябваше да защити други интереси. С цялото ми уважение към Патриотичния фронт, идеята им е благородна, идеята им е именно да защитят националната сигурност. В същото време обаче изцяло не съм съгласен с това, че за да се реши този проблем със секциите нарушители в Турция, се ограничиха права на българи на други места. Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях. Има някакви решения, включително и да ни се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет, ние да откриваме секции, там, където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът. Истински разчитам на отговорността на  Валери Симеонов и Каракачанов. Ще проведем един такъв разговор. Аз искам да за защитя демокрацията, правото на всеки да гласува.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна