Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Априлци почитат паметта на загиналите в Новоселското въстание

Храм "Света троица", Априлци

Със събор на новоселските мъченици в град Априлци ще бъде почетена паметта на загиналите в Новоселското въстание. В манастира "Света Троица" от 9.00 часа ще бъде отслужена Празнична света литургия. Ловчанският митрополит Гавриил ще води литийното шествие, след което ще отслужи молебен.

Въстанието в Ново село е обявено на 2 май 1876 г. от даскал Никола Дабев. Създадена е Новоселската република, разказва историкът Теодор Тончев – уредник в Регионалния исторически музей в Ловеч:

Развявайки своите черковни хоругви, поради липса на знаме, новоселци заемат позиции в боазите. Трите села – Батошево, Кравеник и Ново село и техните околности – очертават единствената освободена територия в Северна България по време на Априлското въстание. Поради липса на масово въстаническо надигане в Първи търновски революционен окръг турската власт набързо организира многобройни башибозушки формирования и ги насочва към въстаналите села.

Тончев допълни, че въстаниците водят боеве с далеч по-многоброен и добре въоръжен противник на Граднишкия и Дебневския боази.

Последният бой се разиграва на 11 май под връх Марагидик. Това е краят на деветдневната Новоселска република. Десетки мирни жители стават жертва на освирепялата башибозушка и черкезка сган.


Избитите в Новоселския манастир "Света Троица" и погребани там свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините, както и жертвите от Баташкото клане, са канонизирани от Светия синод на Българската православна цъкна за свети мъченици на 3 април 2011 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна