Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла черква отбелязва 140 години от Априлското въстание

Снимка: БГНЕС

140 години от Априлското въстание ще бъдат отбелязани в град Бяла черква, родното място на учителя революционер Бачо Киро.

На 28 април 1876 година,11 май по нов стил, 101 белочерковци се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. 75 от тях са убити, а Бачо Киро е обесен в Търново месец след избухването на въстанието.

Днес децата от училището, което носи името на Бачо Киро, ще поднесат венци на 96-те паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея. В града ще се проведе кръгла маса, посветена на Априлското въстание в първи революционен окръг, на тема "Смъртта за Отечеството е най-сладка и най-славна". Ще бъдат открити три изложби.

В църквата "Свети Димитър" ще бъде отслужена велика вечерня и панихида за загиналите въстаници, след което ще има въстановка на събитията от 1876-а година и факелно шествие до местността, от която са тръгнали въстаниците.

Вечерта на площад "11 май" ще има тържествен митинг - заря с участието на почетни роти от Националния военен университет "Васил Левски"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна