Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мария Янкова: Пренаталната диагностика е препоръчителна, но все още непопулярна

Феталната хирургия все още е нещо ново за България. Извършени са над 15 такива манипулации, като някои от тях са осъществени с помощта на чуждестранни специалисти. Става дума най-вече за лазертерапия на близнаци с една плацента. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Мария Янкова от новосъздадената Асоциация по майчино-фетална медицина преди първия конгрес по тази тема у нас.

Ако не бъдат разделени, близнаците загиват рано вътреутробно, а манипулацията дава 50 на сто шанс да оцелее поне едното и около 30 на сто шанс за оцеляване и на двете бебета. Има десет бременности, които след тези манипулации са завършили поне с едно живородено дете, разказа д-р Янкова.

д-р Мария ЯнковаПренаталната диагностика у нас сега не се заплаща от НЗОК, тя не е задължителна и желаещите да се направят такъв скрининг заплащат за него, но е препоръчително всяка бременна жена да направи такъв преглед между 11-а и 13-а седмица на бременността, след което става ясно дали до края на бременността трябва да се следи нещо извън стандартните показатели, посъветва д-р Янкова.

По думите й, бременните в момента не получават от лекарите си точна и адекватна информация за такова пренатално наблюдение, а някои специалисти дори го отричат.

Пренаталната диагностика регистрира дефекти в развитието на плода още по време на бременността и има превантивно информираща роля. Когато е възможно, се прави интерутробно коригиране, а когато такова не е възможно – родителите информирано взимат решение за бъдещето на бременността, подчерта д-р Мария Янкова.

Работи се максимално неинвазивно.

Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна