Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исан Халил: Палмира е сърцето на света

Според директора на Ермитажа М. Пьотровский, културата трябва да стои над политиката

Палмира
Снимка: Николай Кръстев

Палмира се превърна в символ на варварството и желанието на ИДИЛ да прекъсне връзката между минало, настояще и бъдеще на съвременната ни цивилизация.След освобождаването на древния град от екстремистката групировка, на дневен ред в Палмира излиза въпросът за възстановяването му. В античния град руските сапьори премахнаха близо 3000 мини, а в съвремената част обезвредените мини са около 18 000. Това е равносметката от едногодишното управление на ИДИЛ.
 

Посещението на група международни журналисти в Палмира съвпадна с няколко знакови събития – визитата на руския и сирийския министри на културата Владимир Медински и Исан Халил, посещение на делегация на ЮНЕСКО и неотдавна – концерт, посветен на освобождението на Палмира. 

Медински подчерта: Основната ни задача, както и задачата на международната общност и на ЮНЕСКО, е да обединят своите усилия, за да възстановят и опазят този световен паметник, една от големите светини, част от люлката на световната култура. Руското министерство на културата ще изпрати своя експедиция, която ще се състои от археолози, историци, музейни работници и реставратори, които ще изготвят проект за възстановяването на Палмира.

Палмира

Руският министър на културата е категоричен, че спасяването на античния комплекс не е по силите само на една страна:

Възстановяването и този огромен обем на работата в Палмира би било неправилно да се отреди на една страна. Сирия се намира в тежка ситуация. Това се отнася и до Русия. Това е задача на международната общност, затова поканихме посланиците на държавите в ЮНЕСКО да известят своите страни за мащабите на пораженията и разрушенията. Трябва да отбележа, че досега международната общност се отнасяше доста пренебрежително към ИДИЛ и международния тероризъм и трябва в определена степен да изкупи вината си за това отношение.

Сирийският министър на културата Исан Халил, който придружаваше в Палмира руския си гост и делегацията на ЮНЕСКО, изказа своята благодарност на Русия, за помощта при освобождаването на древния град:

ПалмираВъзстановяването на Палмира е морален дълг на цялата световна общност. Палмира е сърцето на света. Това, което видяха гостите от ЮНЕСКО, трябва да подтикне световната общност да се събере и да вземе решение за възстановяването на Палмира. Дълбоко ценим руската инициатива за възстановяването на Палмира и се надяваме тя да даде пример на цялата световна общност. Сирийският народ иска да възроди Палмира, защото тя е врата не само към миналото, но и към бъдещето. 

Михаил Пьотровский, директор на световноизвестния руския музей "Ермитаж" в Санкт Петербург и ориенталист, коментира какво трябва да се направи за Палмира:   

Според правилата за възстановяване на културните паметници в Близкия изток, щом има необходимият материал от камъни, то промяната трябва да се случи час по-скоро. Но не бива да се достроява. 

В известна степен всичко може да се възстанови, но до каква степен, това никой не може да ви каже. Сега на дневен ред е въпросът да се възстановяват руини, но тъй като те се отличават от онези руини през 18-и век, е необходимо международната общност да реши как да бъде извършено и да се следват общи принципи на работа. Михаил Пьотровский

За ролята на "Ермитажа" във възстановяването на Палмира Михаил Пьотровский разказа: 

Разговоряхме със сирийските ни колеги, който са започнали частични възстановителни дейности в Палмира, те имат много добър опит, защото са участвали в реставрирането на обекти в комплекса. В рамките на Петербургския форум, който предстои през юни, ще бъдат обсъдени общи действия с германските ни колеги, да видим с какво заедно ще можем да участваме и да подпомогнем този процес.   

Могат ли концерти като този в Палмира да фокусират вниманието на световната общественост:

Това показва, че всичко може да бъде поставено над ежедневните въпроси и че такива неща стават по-важни и значими от политиката на деня. В крайна сметка културата стои над политиката и според мен е по доброто пространство. В Сирия има много подобни градове на културата, останали от римско време, но толкова запазен – такъв като Палмира –  няма.

От името на делегацията на посланиците в ЮНЕСКО, която посети Палмира, сръбският посланик Дарко Танаскович, ориенталист и познавач на този регион каза: 

Ние представляваме в Палмира ЮНЕСКО, a не нашите държави, които са ни акредитирали. Решението, които Палмирание ще предложим за възстановяването на Палмира, ще бъде представено пред ръководството на организацията. Целта е да запазим нашата идентичност и спомена за Палмира. Аз лично съм идвал тук преди шест години и виждам щетите, които са нанесени. Всички ние трябва да се борим за предотвратяването на тази деструктивна енергия на 21-ви век. 

Репортажа от Палмира на Николай Кръстев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна