Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява за експертен дебат в рамките на ЕС за нодулария дерматит

Снимка: БГНЕС

България настоява Европейската комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне с болестта заразен нодуларен дерматит. Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че по искане на страната ни ще бъде организиран научен експертен дебат в рамките на Европейския съюз, за да може да се убиват само заболелите от нодуларен дерматит животни, а не всички, които са били в контакт със заразени.

Към вчерашна дата у нас има 80 огнища на нодуларен дерматит, като в три от тях пробите са отрицателни:

Ние сме подложили на дебат предложението дали може да подлежи на убиване само болното животно, а контактните с него да се изолират и след преминаване на карантинния срок, който е 28 дни, да бъдат вече безрискови. Това обаче трябва да се обоснове и от науката. Дебатът предстои. Аз съм много удовлетворена, че комисар Андриукайти веднага прие нашето предложение и нареди да се организира този научен дебат и да се види може ли и в каква степен да се променят мерките, които в момента са общи за всички. Очакванията на учените са, че заболяването ще се разпространи, каза в „Преди всички“ министърът на земеделието Десислава Танева.

Танева каза още, че според последните данни на разпространение на болестта у нас може да се каже, че има тенденция за намаляване и ограничаване на заболяването. Тя увери, че се прави всичко необходимо за това:

Втората пратка ваксини, 175 хиляди, пристигнаха на 16 май. Последната пратка от 100 хиляди ваксини трябва да пристигне в края на юни. С пратката, която пристигна на 16 май и която от вчера е в процес на разпределение, като има създадена организация за ваксиниране, практически трябва да ваксинираме всички огнища, в радиус около огнищата и общини, в които са установени тези огнища, тоест ние ще покрием на практика непосредствения риск от разпространение на заболяването. След като мине 28-дневният имунизационен период, мисля, че тогава ще можем с категоричност да кажем – наистина риск повече няма.

Министър Танева поясни, че очакваните разходи за борба с болестта са около 15 милиона евро, които ще бъдат компенсирани от Европейската комисия.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна