Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гр. Караджов: В голяма част от важните решения Плевнелиев се прояви като държавник и десен човек

| обновено на 19.05.16 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Ако турската държава наистина има влияние върху гласоподаването на турска територия в българските избори, мисля, че тук трябва да сме абсолютно категорични, че тяхното предпочитание е към ДОСТ. Това каза в  предаването "Нещо повече" Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок.

Не съм експерт по ДПС-въпроси, касаещи техния специфичен електорат, но доколкото колеги депутати разказват, сякаш в Кърджалийския регион по-големият ще бъде ДОСТ, тоест формацията на Лютви Местан.

Аз лично съм привърженик на свободата на гласуването, против съм последните промени в Изборния кодекс в посока ограничение на свободата на българските граждани, гласуващи извън България, и особено срещу отхвърлянето на ветото.

ДСБ и Радан Кънев може би не са много добри в пиара, заяви още Гроздан Караджов в коментар по повод призива на Радан Кънев десните и проевропейските партии и гражданското общество да се обединят и подкрепят Росен Плевнелиев като независим кандидат за президент:

Всички политици се правят сякаш не виждат слона в стаята. Идват президентски избори, имаме действащ президент, този президент беше издигнат преди време от ГЕРБ, тоест това е партийната номинация на ГЕРБ. От тук нататък ако ние търсим фигура в дясно, да търсим високо ниво на усещане за доверие в тази личност. Това е личността, която може да препъне геостратегическата ориентация. Никой не забелязва този президент, той е под много тежък медиен обстрел от група медии, които до голяма степен обслужват властимащите. Създава се впечатление, че не е желан. Но имаме ли претенции към неговата работа през последните 5 години и той прояви ли се като самостоятелна политическа фигура? Има примери, в които на мен ми се иска той да е бил още по-самостоятелен, а не до голяма степен да е прилепен към позициите и политиката на ГЕРБ. Но в голяма част от важните решения той се прояви и като държавник, и като десен човек, и като евроатлантически ориентиран. В Източна Европа и от западните ни партньори той е много повече ценен, отколкото в България. Беше редно да се каже така: "Хайде да се спрем да се правим на слепи, нека да сложим тази фигура Росен Плевнелиев, нека се съберем и да поговорим – може ли да приемем, че той е тази дясна обединителна кандидатура, около която да застанем?"

Г-н премиер, ако не сте обърнали внимание, сме казали, че бихме подкрепили тази кандидатура, като се наредим най-отзад, не най-отпред. Нека той после да прецени има ли храброст, има ли сили в себе си... Казваме "Елате, г-н премиер, да поговорим по тази тема". И сега чакаме неговата реакция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна